De familie Scapicchio

Eind 2018 voelden we aan dat het eens tijd was voor bijscholing. Barbieren is een ambacht, je hebt het nooit voor de volle 100% onder de knie.

Binnen de barbierwereld zie je verschillende trends. Zo zie je tegenwoordig op Instagram bijvoorbeeld heel wat tot op de millimeter juiste fades of complexe kapsels passeren. Dit is ontzettend moeilijk en vraagt veel oefening. Het voelde echter niet als de juiste richting voor ROMAIN. We wilden meer in de richting van de authentieke ambacht gaan. De ambacht die terug gaat naar de roots van het barbieren: het open scheermes.

Geen shavette

Bij ROMAIN gebruikten we, net zoals zo goed als bijna alle andere barbershops, een shavette. Dat ziet er uit als een open scheermes, maar het is meer vergelijkbaar met een Gilette scheermes. Het mesje zelf is vervangbaar en wegwerp. Als het niet langer scherp genoeg is, neem je een nieuw mesje. Dat is praktisch, maar als je het ons vraagt doe je een échte scheerbeurt met een open scheermes.

Al Capone

We volgden de familie Scapicchio al een tijdje. De kennis werd en wordt binnen die familie van generatie op generatie doorgegeven. Hun expertise is fenomenaal! Kleine anekdote: de grootvader van Enzo Scapicchio, de pater familias en baas van Scapicchio Academia, was de persoonlijke barbier van Al Capone.

Met trillende benen en klamme handen hebben we met Enzo zijn zoon, Luigi contact opgenomen. Luigi stond aanvankelijk niet te springen om ons toe te laten tot de opleiding. Na veel heen-en-weer gestuur hebben we hem kunnen overtuigen. Dit was voor ons een heilig moment!

Liefde voor het vak

Februari 2020 vertrokken we naar Bovino, Italië. (Nog nét op tijd!) Vliegtuig op, een paar uur rijden van Napels, en boem: we waren in the middle of fucking nowhere! Wat een prachtige, afgelegen plek!

Onderweg naar de barbershop zelf hadden we hartkloppingen. Plots sta je voor jouw held! Niet wetend wat te zeggen. De familie zelf, en de mensen van de Academie waren erg genereus en nederig. Ook zij waren dankbaar dat wij daar waren. Uit België speciaal naar hen gekomen voor hun expertise. Toen wisten we het: ze doen het niet voor show, maar voor hun liefde voor het vak. Exact waar wij naar op zoek waren.

Eindelijk barbier?

Na drie dagen intensieve cursus mochten we ons “barbier” noemen. Geen meesterbarbier of andere coole titels. Barbier. Dat waren we al enkel jaren, dachten we. Het voelt als het begin van onze carrière als echte barbier!

Corona

Het plan was om begin 2021 opnieuw naar Italië te gaan. Deze keer om hopelijk te slagen om een meesterdiploma te behalen. Een titel waar we ontzettend trots op zouden zijn. Helaas heeft Corona daar anders over beslist. Uitstel is geen afstel!

Laat ons ook eerlijk zijn. Het belangrijkste is en blijft de barbier te zijn die de klant nodig heeft. De titel zou vooral een mooie kers op een heerlijke taart zijn.

Written by : Stijn

Leave A Comment